Pernilla Andersson

24.7 - Pernilla Andersson

söndag 24.7

Pernilla Andersson är en av Sveriges mest folkkära och turnerande artister, som förutom att hon flera gånger blivit Grammisnominerad som årets kompositör, årets artist samt singer/songwriter även driver skivetiketten Sheriff Records. Hon startade 2019 vårdupproret och därefter Pernilla Andersson Dregen stiftelsen som ska ge en röst till de som inte kan prata för sig själva.

Som producent utmärkte sig Pernilla genom att år 2000 vara den första kvinnliga producenten på ett majorbolag då hon producerade Svante Thuressons album ”Nya Kickar”. År 2013 tilldelades Pernilla Sir George Martin Music Award som utdelades personligen av Sir George Martin.

2021 tog Pernilla emot Olle Adolphson stipendiet, utdelat av Musikaliska Akademien. Motiveringen löd: ”Pernilla är ett musikaliskt naturbarn i producentkostym av utmärkt snitt. Om Monica Zetterlund kallades  ”ett lingonris i coctailglas” så är Pernilla Andersson ”en gullviva i ett whiskyglas”. Pernilla är aktuell med singeln ”Handen på höften” som släpps den 13 maj.